Üvegkorlát: hova illik, és hova nem?

Az üvegkorlátról elmondható, hogy letisztult és modern megjelenést kölcsönöz egy lépcsőnek, terasznak, vagy erkélynek, ám sajnos az is, hogy a modernizálás jegyében olyan helyeken is használják, ahol egyáltalán nem kellene. Persze vannak olyan előnyei, amit egy acélból, vagy kőből készült korlát nem tud biztosítani, ám bizonyos helyeken stílusidegennek hat.

Egy klasszikus stílusban épült, vagy akár műemlék ház erkélyein például nem mutat jól az üvegkorlát, egy műemléki védelmet kapott épületen ráadásul nem is engedélyezik az efféle módosítást. Sajnos nem mindig volt ez így, ezért láthatunk például a Magyar Nemzeti Galéria amúgy bámulatos belterében, a kerengőkön üvegkorlátokat. A rusztikus, vidékies stílushoz szintén nem passzol az üvegkorlát, és hiába fér bele az eklektikába majdnem minden, az üvegből készített, minimalista stílusú korlát itt sem mutat jól.

Ellenben a modern lakásokban és házakban szinte elképzelhetetlen egy kovácsoltvas korlát, az üvegkorlátot viszont mintha az ilyen enteriőrökbe találták volna ki. Az egyszerű vonalak, az átlátszóság, a semlegesség mind azt a célt szolgálja, hogy ne bontsa meg egy minimalista otthon harmóniáját, hanem átengedje a fényt és a mögötte húzódó látványt. Teraszon és erkélyen hasonló a szerepe: az üvegkorlát semmit sem takar ki a kilátásból, sőt, kis képzavarral élve belesimul a tájba.

Manapság divatos a múlt század közepére jellemző stílus, a „space age”, vagy másik nevén „mid century modern” újjáéledése. A korszakra szintén jellemző volt az üvegkorlátok használata, igaz, ekkor még hangsúlyos, acélból készült merevítésekkel, ám a korszerűsítés jegyében, igazodva a stílushoz, a modern üvegkorlátok egy ilyen térben is megállják a helyüket. Ha már a régebbi stílusokról esik szó, az art deco szintén használta az üveget szinte mindenhez, így korlátokhoz is, tehát, ha a manapság glamournak hívott stílusban szeretnénk berendezni az otthonunkat, akkor ide illő elem lehet az üvegkorlát!

Ön is üvegkorlátot szeretne az otthonába? Vegye fel velünk a kapcsolatot, és valósítsuk meg együtt az elképzeléseit!

2019.05.16.

Vissza