Az üvegmegmunkálás lényege, hogy egy egyszerű, megmunkálatlan üvegtáblából pontosan olyan tulajdonságú, kinézetű és formájú üveglapot készítsünk, amilyet a megrendelő kér. Üvegmegmunkálásra leginkább a különböző iparágakba tartozó cégeknek, vállalkozásoknak van szüksége (bútor gyártók, belsőépítészek és más kivitelezők), de igény esetén bárkinek segítünk megalkotni álmai üvegét.

Több, különböző üveg megmunkálási technika és módszer is létezik, melyekkel el tudjuk érni a kívánt hatást és célt. Mi, a Smaragd Üvegcentrumnál az alábbiakkal foglalkozunk például:

1. Edzés


Az edzés azt jelenti, hogy az üveget hirtelen több szász Celsius fokra felhevítjük, majd gyorsan le is hűtjük. Ezzel a módszerrel meg tudjuk változtatni az üveg belső szerkezetét, így sokkal erősebb, terhelhetőbb, ütésállóbb és biztonságosabb lesz.

Edzett üvegeket használnak például a sportlétesítményekben, oktatási intézetekben, járművek gyártásánál és minden olyan helyen, ahol fontos a biztonság.

 

Az edzett üveg megoldásokról itt olvashatsz bővebben.

 

2. UV ragasztás


Az UV ragasztás, az egy olyan speciális beltéri üvegekhez használatos ragasztási módszer, mely segítségével szinte láthatatlan módon tudunk két vagy több üveget egymáshoz erősíteni. Ez az üvegragasztási technika a ragasztó különleges tulajdonsága miatt kapta az UV, azaz ultra viola ragasztás nevet, mivel a ragasztó megkötéséhez erős UV sugárzás szükséges. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az ultra viola ragasztási eljárást leginkább csak nagy fényáteresztő képességgel rendelkező üvegek esetében lehet használni, hogy meg tudjon kötni a ragasztó.

 

3. Szabás


Speciális eszközeinkkel a megrendelő által kért méretűre és formájúra vágjuk az üveglapot. Az üvegszabás remek lehetőséget ad egyedi bútorok, belsőépítészeti megoldások kialakítására, készítésére.

 

4. Élcsiszolás(zámolás)


Az élcsiszolás során megmunkáljuk az üveglap széleit, hogy azok elveszítsék az élüket és így biztonságossá váljanak. Az üveg éleit 45 fokos szögben csiszoljuk le, mely nem csak a sérülésmentes használatot biztosítja, de dekoratív megjelenést is kölcsönöz az adott üvegelemnek.

 

5. Furatozás


Furatozásra, azaz az üveglapba való lyukfúrásra, sok esetben van szükség, hisz a kész üveg felszerelése, beszerelése általában csavarozással történik. Ez az üveg megmunkálásnak az egyik legcélorientáltabb típusa, de ha szabadjára engedjük a fantáziánkat, akkor a furatozással akár díszíthetjük is az üveglapot.

 

6. Fazettázás


A fazetázás olyan megmunkálási módozat, mely során nem csak az üveglap éleit csiszoljuk le, de keretet is adunk. A keret vastagságát a megrendelő választja meg. A fazettázás révén az üvegelemek egyszerű, mégis mutatós díszt kapnak.

 

7. Homokszórás


A homokszórás szintén egy olyan üveg megmunkálási eljárás, amely alkalmas az üvegfelület kidekorálására. A technika lényege, hogy nagy nyomású kvarchomokkal fújjuk meg az üveglap bizonyos részeit, amik ettől mattá válnak. A homokszórással nem csupán lemattítjuk az üveget, de akár képeket, formákat is meg tudunk jeleníteni az üveg felületén.

 

8. Domborított, hajlított üvegek


 

Az üveg különleges tulajdonsága, hogy magas hőmérsékleten megpuhul és alakíthatóvá válik. Ez persze nem olyan könnyű művelet, mint ahogyan elsőre látszik, precíz munkát és nagy szaktudást igényel. Mindazonáltal ezzel az üveg megmunkálási módszerrel csodás és egyedi domborított, illetve hajlított üvegkreációkat hozhatunk létre, melynek garantáltan nem lesz párja a világon.

 

Bármilyen üveg megmunkálási eljárásra is van szükséged terveid megvalósításához,
keress minket bátran elérhetőségeinken, és mi segítünk!